Vroča kifeljca: Najlepša vas ali leglo zla?

Ko človek zares ljubi svoje delo, ga lahko začne jemati preveč resno. In če je tak človek policist, je to v prvem planu velik problem za nepridiprave, v drugem planu pa tudi za njegove sodelavce, ki ob njem preprosto ne izpadejo dovolj resno. Točno tak problem ima Nick Angel v filmu Vroča kifeljca, saj ga zaradi preveč zavzetega dela vodstvo londonske policije premesti na položaj narednika globoko na podeželje. V kraju Sandford se, za razliko od Londona, ne dogaja prav nič. Še več, mesto je bilo že več let zapored izbrano za najbolj urejeno vas v državi. A Angelovi instinkti mu pravijo, da stvari vseeno niso tako rožnate kot so videti, sploh ob večjem številu nenavadnih nesreč, ki jim je tudi sam priča. Ali gre za neke vrste vietnamski sindrom v katerem bojno izkušen policist vidi zločin na vsakem koraku, ali pa za dejansko veliko zaroto?

Okvirna zgodba in kupi akcijskih (ter tudi grozljivih) scen so poklon akcionerjem, saj, kot pove že napovednik, so Vroča kifeljca posneli »ljudje, ki so videli veliko akcijskih filmov«. In dokaz, da so jih zares videli veliko, je tudi zasebna zbirka (omara) DVD-jev, ki jo ima v filmu policist Danny, saj so uporabili kar režiserjevo osebno zbirko. Seveda obstaja velika razlika med gledanjem in snemanjem filmov, a režiser in soscenarist Edgar Wright ter glavni igralec in soscenarist Simon Pegg sta izkušen par, ki je sodeloval že v večjem številu britanskih televizijskih produkcij, posnel globalno uspešno grozljivo komedijo Noč neumnih mrtvecev in napovednik za neobstoječi film Ne!, ki se pojavi v omnibusu Grindhouse.

Skrita zvezdnika

Poleg britanskih zvezdnikov, ki imajo v filmu opazne vloge – Timothy Dalton (James Bond) kot lastnik trgovine Skinner, Martin Freeman (Štoparski vodnik po galaksiji) kot Angelov narednik, Bill Nighy (Podzemni svet) kot višji inšpektor, Jim Broadbent (Dnevnik Bridget Jones) kot inšpektor Butterman – se v filmu pojavita tudi dva mednarodna zvezdnika v neprepoznavnih maskah. Slavni režiser Gospodarja prstanov Peter Jackson igra božička, ki zabode glavnega junaka v začetku filma, ena izmed zvezdnic te trilogije in tudi oskarjevskega Babilona, Cate Blanchett, pa se za nekaj minut pokaže v vlogi nekdanjega dekleta glavnega junaka, ki je trenutno v službi kot forenzična preiskovalka in v polni zaščitni opremi.

vroca kifeljca hot fuzz-3

Akcija!

Čeprav Vroča kifeljca cilja na celoten žanr akcijskih filmov, pa si iz nekaterih povsem izposodi scene, ki pa jih prikaže na zelo svojevrsten in humoren način.

V Smrtonosnem valu Jimmy (Keanu Reeves) ne more ustreliti Bodhija (Patrick Swayze) in namesto tega strelja v zrak, kar izvede tudi Danny (Nick Frost), ko na koncu ne more ustreliti vodje zlikovcev.

V Jurskem parku skuša podkupljenega programerja napade dinozaver, ko skuša pobegniti z avtomobilom. V Vročih kifeljcih vodjo zlikovcev med poskusom bega na povsem enak način napade povsem drugačna »zver«.

Podli fantje 2 so na tapeti skorajda ves čas, še posebej v scenah, kjer Nick Angel (Simon Pegg) izvaja akcijske skoke in strelja na enak način kot Mike Lowrey (Will Smith) v tem filmu.

Zadnji spopad v Matrica: Revolucije je skoraj identičen zadnjemu spopadu med Nickom Angelom in Simonom Skinnerjem, le da se Angel ne bori proti celi množici duplikatov. Zato pa se spopad zaključi na skoraj identičen način kot zaključni spopad Smrtonosnega orožja.

In seveda si avtorji niso mogli kaj, da ne bi parodirali tudi svoje scene iz Noči neumnih mrtvecev, v kateri morajo glavni junaki preplezati celo vrsto vrtnih ograj. V Vročih kifeljcih je izvedba nekoliko drugačna.

Ocena Vročih kifeljcev.

Noč neumnih mrtvecev

shaun of the dead noc neumnih mrtvecev

Romantična komedija z zombiji je bil slogan filma Noč neumnih mrtvecev (Shaun of the Dead), ki hkrati tudi najbolje opiše sam film. Glavni junak Shaun je neodločna zguba, ki je pri tridesetih obstal kot prodajalec v trgovini z elektroniko in se najraje druži s svojim sostanovalcem Edom, ki je pravzaprav še večja zguba. Dekle Liz ga pusti, ker ni dovolj ambiciozen in odločen. A ravno naslednji dan pride do apokalipse, saj se prebivalstvo Londona prične spreminjati v nesmrtne in požrešne zombije. In Shaun mora prevzeti iniciativo in zaščititi svoje dekle, njene prijatelje ter svojo mamo. Tako da jih odpelje na varno v bližnji pub. Film je bil leta 2011 priznana revija Total Film izbrala za najboljši britanski film desetletja.

Prvič objavljeno v Vikendu 2007.

Leave A Comment