Filmska ocena: Houston, imamo problem! (Houston, We Have a Problem!), 2016

Znano je, da je SFRJ skušala razviti atomsko bombo, to je bil tudi eden od ciljev ustanovitve Inštituta Jožef Stefan, a ideja o vesoljskem programu naše bivše skupne države je bolj divja. In je predmet igranega oz. parodičnega dokumentarca Houston, imamo problem!.

Celovečerni prvenec Žige Virca je bil eden najbolj pričakovanih slovenskih filmov že od objave prvega dražilnika na YouTubu, ko so avtorji še skušali zbrati sredstva za snemanje. Da bo prihod v kinematografe upravičil leta čakanja je dalo vedeti že to, da je imel svetovno premiero na slovitem festivalu Tribeca, kasneje pa je bil uvrščen še na številne druge, od Karlovyh Vary do Londona. V septembru je slavil tudi v Portorožu kot zmagovalec Festivala slovenskega filma, poleg tega pa je bil izbran še za slovenskega kandidata za tujejezičnega oskarja. Od nedelje je tudi na sporedu HBO (in na voljo na HBO OnDemand in HBO Go), saj je bila ameriška premijska televizijska mreža tudi koproducent filma.

Ali je vse res?

Houston, imamo problem! je igrano-dokumentarni film oziroma mokumentarec, pri katerem gre za zmes dokumentarne forme in fiktivne vsebine. Zgodba se osredotoča na jugoslovanski vesoljski program, ki naj bi ga Tito v 60-ih letih prodal ZDA, in je predstavljena skozi usodo (fiktivnega) inženirja Ivana, ki naj bi sodeloval pri njegovem razvoju in bil kasneje prisiljeno preseljen v ZDA. Film na to idejo naveže še avtomobil Yugo oziroma projekt Yugo ZDA in razkrije kakšne kopalke je nosil Tito. Teorija zarote je odlično podprta tako z zgodbo v sedanjosti kot arhivskimi posnetki.

Več na Tehniku

Leave A Comment