Režiser filma Pr'Hostar Luka Marčetić.

Pr’Hostar: Nasveti za gverilce

Ob premieri gverilske komedije Pr’Hostar nam je režiser Luka Marčetić dal nasvete, kako začeti s snemanjem filma.

Film Pr’Hostar je bil posnet brez omembe vrednega proračuna, a se to zaradi trdega dela, predanosti in dobrega načrtovanja na končnem izdelku ne opazi. Režiser Luka Marčetić se je že pred leti uveljavil s spletno serijo Dan ljubezni, lani pa je navdušil s serijo V dvoje, ki jo je posnel za spletno videoteko Voyo. Pr’ Hostar je njegov celovečerni prvenec, a osnove so enake.

Zgodba

Najprej potrebuješ zgodbo, ali vsaj koncept. Nato začneš pisati: lahko samo oporne točke, opise likov, sinopsis, kar ti je najlažje.

Osebno začnem takoj pisati in improviziram, potem pa izbrišem in začnem znova. Včasih nadgradim že napisano ali pa ustvarim nekaj povsem novega, to je za ogrevanje. Predvsem na začetku se pogosto zgodi, da prideš do dialoga in se ustaviš, ker ne veš, kako naj človek govori.

Osnovno pravilo: 1 stran = 1 minuta filma in vedno je boljše imeti preveč kot premalo.

Optimalna dolžina za prvi projekt: 5 minut, saj že to zahteva veliko pisanja in tudi do več dni snemanja.

Priporočilo: Ko napišeš, pokažeš drugim, prosiš za mnenje, napišeš še verzijo ali dve. Včasih tudi do šest ali več.

Planiranje

Poiščeš lokacije, določiš datume. Priporočljivo je začeti s čim manj. Potem izbereš igralce, običajno kar prijatelje; ta korak je podoben ustvarjanju srednješolskega benda.

Seveda potrebuješ režiserja in snemalca, kar si za prvi projekt lahko kar sam, ampak kasneje je pomembno imeti še koga z izkušnjami. Potem potrebuješ nekoga, ki zna snemati zvok. To je nujno!

Ko imaš celotno ekipo, poskusiš določiti natančen terminski plan in se ga skušaš držati. Jaz še vedno precenim, koliko je mogoče narediti.

Več na delo.si

Foto: osebni arhiv

Leave A Comment