Scena iz serije Silicijeva dolina.

Silicijeva dolina: Kot startup, a bolj zabaven

V ponedeljek, 24. aprila bo na HBO predvajan prvi del četrte sezone Silicijeve doline o prigodah ne povsem tipičnega, ampak precej bolj zabavnega startupa v naslovni meki tehnološkega razvoja.

Serija Silicijeva dolina slovi po precej natančnem preverjanju detajlov, da odraža čim bolj resnično sliko tehnološkega sveta. Z razlogom se je torej drži sloves najbolj realistične komedije na TVju, vsak detajl je namreč dobro premišljen in raziskan, eden od svetovalcev serije je bil celo Dick Costolo, nekdanji direktor Twitterja, ki pravi, da njegove zgodbe včasih krepko presežejo bizarnost scenarija.

Serija nam pokaže obe strani, ogromna tehnološka podjetja in startupe, kot je Pied Piper, podjetje glavnega junaka Richarda Hendricksa. Lik Richarda naj bi deloma temeljil na Facebookovcu Marku Zuckerbergu, njegova zgodba pa deloma na dogodkih soustanovitelja Twitterja Jacka Dorseya. Seveda pa je nešteto podobnih zgodb posameznikov, ki zapustijo velika podjetja in odidejo na svoje.

Podjetje Pied Piper je v seriji od ustanovitve naletelo na marsikatero past, ki prežijo na mlada tehnološka podjetja, od poskusa sovražnega prevzema, do groženj s tožbami in nastavitvijo nekompetentnega vodstva. Tukaj so mejniki, ki so zaznamovali prve tri sezone.

TechCrunch

Glavni junak Richard Hendricks (Thomas Middleditch) razvija glasbeno aplikacijo v hišnem inkubatorju, ki je v lasti Erlicha Bachmana (T. J. Miller), lika, ki deloma temelji na ustanovitelju Napsterja Seanu Parkerju. Ko jo pokaže sodelavcem v velikem tehnološkem podjetju, kjer sodeluje pri projektu, in neodvisnemu vlagatelju, oboji odkrijejo, da aplikacija vsebuje revolucionaren algoritem kompresije podatkov. Avtorji pravijo, da se niso odločili za aplikacijo, saj bi v seriji težko govorili o revolucionarni aplikaciji, ki v resničnem svetu ne bi delovala, zato bi serija izpadla lažno.

Richard, ki je povsem nepripravljen na poslovno plat svojega odkritja, sprejme ponudbo vlagatelja in najame sodelavce v inkubatorju. Ekipo Pied Piper sestavljajo Dinesh (Kumail Nanjiani), Jared (Zach Woods ), bivši uslužbenec Hoolija, in pa Gilfoyle (Martin Star). In čeprav tudi v Hooliju poskušajo razviti podoben algoritem, jih Pied Pieper na TechCrunchu dokončno premaga in vse to s pomočjo inspiracije iz razprave o tehnikah drkanja. Poskus izračuna verjetnosti, da Erlich v desetih minutah zdrka celotno občinstvo na TechCrunchu, je eden bolj legendarnih v prvi sezoni.

 

Prvi del četrte sezone Silicijeve doline bo na sporedu v ponedeljek , 24. aprila ob 21. uri na HBO. Serija pa je dostopna tudi na HBO Go.

Več na Tehniku

Leave A Comment