Charlie Hunnam v filmu Kralj Artur: Legenda o meču.

Filmska ocena: Kralj Artur: Legenda o meču, 2017

Kralj Artur: Legenda o meču (King Arthur: Legend of the Sword). Režija: Guy Ritchie. Igrajo: Charlie Hunnam, Jude Law, Djimon Honsou. Epski fantazijski spektakel. 126 minut.

Premalo avtorskega pečata, preveč spektakla. Ocena: 3. 

Že nekaj dni po premieri je Kralj Artur zaslovel kot prvi veliki flop leta (v ZDA, pri nas niti ne), vendar razlog za to leži bolj na strani trženja kot ustvarjalcev filma. Slednji seveda niso brez krivde, saj je ob ogledu povsem očitno, da je bil režiser in soscenarist Guy Ritchie prisiljen ublažiti svoj značilen pristop k pripovedovanju zgodb in se namesto tega osredotočiti na epske spopade, ki so jih zadnja leta vsi filmi prepolni, in postavitev nastavkov za (nesojena) nadaljevanja.

Film najbolj navduši v tistih povsem »ritchiejevskih« segmentih, denimo ko Artur napove razplet pogajanj z baroni, in se dogajanje skokovito razplete skozi kratke sekvence, kar pospeši tempo filma, poskrbi za humor in ponudi enega redkih vpogledov v osebnost glavnega junaka, ki bi sicer izpadel precej brezizrazen. Jude Law skuša ustvariti epskega zlobca, vendar njegov lik ni dovolj dodelan, ne glede na vse grozote, ki si jih je »izposodil« iz Igre prestolov.

Pomanjkanje fokusa filma, predvsem pa njegovega trženja (npr. naslova in napovednikov) uvršča Kralja Arturja poleg nekaterih drugih filmov studia Warner Bros., denimo lanskega Tarzana ali ZF trilerja Na robu jutrišnjega dne, saj zahteve 170-milijonskega proračuna neizbežno pomenijo manj avtorskega pečata in več generičnega spektakla, ki pa sam po sebi gledalcev ne prepriča.

Prvič objavljeno v Vikendu maja 2017. 

Instantnica Kralj Artur: Legenda o meču:

Leave A Comment