Gač Gadot v filmu Čudežna ženska.

O čudežnih in zabavnih ženskah

»Nič čudnega, da so tipi nenehno tako obsceno samozavestni. Ravno videla prvi film s superjunakinjo in sem se pripravljena spopasti s tisoč tipi!« To je eden od številnih odzivov s Twitterja na film Čudežna ženska, prvi pravi film o superjunakinji, in to v vrhuncu žanra, ko pride v kino po osem tovrstnih filmov na leto. Osem filmov, v katerih so junakinje zgolj stranske in je njihov cilj zgolj pomagati protagonistu. Resda te vloge postajajo vse pomembnejše, denimo mlada mutantka Laura v letošnjem Loganu, a osrednji junak, s katerim se publika poistoveti, je moški.

Pred Čudežno žensko sta bila posneta dva obupna filma o superjunakinjah, Supergirl in Cat Woman, oba z nesmiselno zgodbo, poceni posebnimi učinki in brez koherence. Vseeno je veljalo, da publika noče filmov o superjunakinjah, čeprav so pogoreli heroji po polomih hitro dobivali nove priložnosti, kot so Batman za vedno, Spider-man 3 in Superman se vrača.

In ta diskriminacija ne velja zgolj za stripovske filme, temveč je še bolj očitna denimo v komedijah. Zac Efron v povprečju posname dve komediji na leto, pa je komajda smešen, medtem ko so odlične komičarke lahko zadovoljne, če dobijo stranske vloge. Izjema je Dekliška noč, ki pride v kino prihodnji teden, pa še tukaj so tri izjemne humoristke (Jillian Bell, Kate McKinnon in Ilana Glazer) v senci bolj seksapilne akcijske in dramske zvezdnice Scarlett Johansson.

Še slabše je za kamero. Režiserka Čudežne ženske Patty Jenkins je šele druga ženska, ki je dobila možnost režirati film s proračunom nad sto milijonov dolarjev in prva, katere film je zaslužil več kot to v prvem vikendu. Kaže, da ji bo uspeh prinesel nove priložnosti, a ni nujno. Prava nota 2 je najuspešnejši režiserski prvenec in druga najuspešnejša glasbena komedija, a Elizabeth Banks dve leti kasneje še ni začela snemati naslednjega filma.

Prvič objavljeno v Vikendu junija 2017.

Kratka video ocena Čudežna ženska:

Leave A Comment