Scena iz filma Dunkirk.

Dunkirk: Nov standard vojaških filmov?

Po prvih odzivih kritikov je Dunkirk, ki ravno prihaja v kino, nova referenca za vojne filme in stoji ob boku Reševanja vojaka Ryana in Tanke rdeče črte. Poglejmo, kako je to dosegel.

Film je napisal in režiral Christopher Nolan, avtor uspešnic, kot so trilogija Vitez teme, Izvor in Medzvezdje, ki je vajen delati na visokoproračunskih filmih, a Dunkirk je bil celo zanj megalomanski. Prikazuje evakuacijo britanskih, francoskih, belgijskih in kanadskih vojakov iz obal naslovnega mesta pomladi 1940, kjer so bili odrezani od podpornih linij in sta jim grozila zajetje in smrt. Britanski mornarici je nato uspela z izdatno pomočjo flote več kot 800 ribiških ladij evakuirati prek 330.000 vojakov. V nasprotnem primeru bi bila Velika Britanija prisiljena v skoraj takojšnjo kapitulacijo.

Več tisoč statistov

Nolan je osnutek scenarija napisal že v začetku devetdesetih, vendar je vedel, da se mora še veliko naučiti, preden se bo lahko lotil tako ambicioznega projekta. In prejšnji uspehi so mu zagotovili ne le najvišji režijski honorar v zgodovini (20 milijonov dolarjev, toliko kot Peter Jackson za King Konga), temveč tudi možnost postavitve doslej nepredstavljivih scen, ki so vključevali prek 6000 statistov, uporabo še delujočih rušilcev in letal iz muzejev druge svetovne vojne ter ogromnih letalnikov, ki so služili kot makete za prava letala.

Scena iz filma Dunkirk.

Foto: Warner Bros

Eksperimentalni film

Nolanovi filmi so natančno zgrajene simetrične strukture, običajno v plasteh pomena, ki skupaj ustvarijo nekaj več; pomislimo samo na sanje znotraj sanj v Izvoru ali pa na različne planete v Medzvezdju. Za film Dunkirk se je odločil ubrati tridelno strukturo, sestavljeno iz zgodb, ki se dogajajo na obali, v morju in v zraku. Ker pa je dogajanje na vsaki od teh lokacij trajalo različno dolgo, hkrati pa je iz filmskega stališča pomembno, da gledalci spremljajo vse tri zgodbe sočasno, je Nolan tako prepletel različice, da je (nekoliko v šali) Dunkirk poimenoval kar eksperimentalni film.

Četrta perspektiva

Dunkirk pa ni edini film o tem dogodku, ki smo ga dobili v zadnjem letu. Spomladi je v večini Evrope v kino prišel že film Their Finest, ki upodobi evakuacijo skozi perspektivo snemanja fiktivnega britanskega medvojnega propagandnega filma o tem dogodku. Režirala ga je Lone Scherfig, v glavnih vlogah pa blestita Gemma Arterton kot svetovalka za ženske dialoge in Bill Nighy kot ostareli, zapiti zvezdnik.

Prvič objavljeno v Vikendu julija 2017.

Kratka video ocena filma Dunkirk:

Leave A Comment