Scena iz filma Dunkirk.

Filmska ocena: Dunkirk

Dunkirk začenja novo poglavje vojnih filmov.

Režija: Christopher Nolan. Igrajo: Tom Hardy, Cillian Murphy, Kenneth Branagh, Mark Rylance, Fionn Whitehead, Harry Styles.

Ocena: 5.

Zadnje desetletje je žanr vojnega filma pripadal predvsem ameriškim režiserjem (in režiserki), ki so skozi film skušali predelati nacionalno travmo neskončne vojne proti terorju na tujih ozemljih. Pri večini filmov, sploh uspešnih, je bil fokus predvsem na vojakovem oz. vojakinjinem doživljanju kaosa vojne, pa najsi so kritizirali situacijo (Bombna misija) ali poveličevali junaštvo (Ostrostrelec).

To perspektivo je ubral tudi Christopher Nolan v Dunkirku, filmski upodobitvi evakuacije prek 330 tisoč britanskih in zavezniških vojakov s francoske obale, ko jih je porazila nemška vojska. Nolan, ki je obrtniško mojstrstvo zlaganja zgodbe kot origamija prikazal že s trilerjem Memento, še preseže prejšnje dosežke, saj vzporedno spremljamo 3 zgodbe, ki trajajo različno dolgo (teden, dan, uro), a se navezujejo in na koncu zaključijo v celoto. Igra je odlična, junaki pa predstavljeni povsem človeško, z omejenim prikazom izlivov panike, časti in junaštva, ki poudarijo, da je bila ta operacija – kot tudi vsaka vojna – kolektivni dosežek. Zgodba skoraj vsakega od izpostavljenih, povsem dodelanih, plastičnih, likov je namreč videti kot ena od mnogih v nepregledni množici na plaži, morju in v zraku.

Prvič objavljeno v Vikendu julija 2017.

Kratka video ocena filma Dunkirk:

Leave A Comment