Emir Kusturica in Monica Bellucci v filmu Na mlečni poti.

Monica Bellucci, Na mlečni poti: Vnovič (usodna) nevesta

Vikendova premiera v letnem kinu Film pod zvezdami na Ljubljanskem gradu bo nov film Emira Kusturice, Na mlečni poti, v katerem je glavno žensko vlogo odigrala italijanska zvezdnica Monica Bellucci.

Emir Kusturica in Monica Bellucci v filmu Na mlečni poti.

Na mlečni poti je poetična drama z elementi magičnega realizma, v kateri spremljamo glavnega junaka skozi tri življenjska obdobja. V osrednjem delu se junak zaljubi in poroči z likom, ki je poimenovan kar Nevesta. Igra jo Monica Bellucci, pri čemer je zanimivo, da večina zgornjega opisa velja tudi za enega njenih prvih filmov, kostumski spektakel Drakula izpred četrt stoletja, kjer je igrala eno od treh Drakulovih nevest. Te v eni bolj zloglasnih scen filma napol gole napadejo oziroma popadejo glavnega junaka Johnatana Harkerja v podobi Keanuja Reevesa.

 

Najbolj seksi filmska junakinja

Vendar pa Drakula ni edini film, v katerem si je Monica Bellucci vzela Keanujev poljub. Nič manj slovita ni njuna scena iz nadaljevanja Matrice, kjer izsili poljub v zameno za pomoč. Kljub slabemu slovesu obeh nadaljevanj Matrice je bila njena Perzefona v anketi med britanskimi kino gledalci skoraj desetletje po premieri filma izbrana za eno najbolj seksi filmskih junakinj vseh časov.

Monica Bellucci v filmu Matrica.

Nobenega dvoma ni, da je seksapil prva stvar, ki jo večina opazi pri Monici Bellucci, kar ni nenavadno, saj je kariero začela kot manekenka. Tudi njene prve vloge so bile, podobno kot prej omenjeni Drakula, pogosto bolj osredotočene na njeno fizično podobo kot igralske sposobnosti. A v uspešni dolgoletni karieri je črpala prav iz tega in navduševala v vlogah, kjer je lepota slabost junakinje ali nevarnost zanjo, kot denimo v eni njenih najbolj znanih vlog, Malèni.

Ranljiva fatalka

Pogosto je s podobno ranljivostjo odigrala tudi druge fatalke, tako v bolj komičnih vlogah, kot je Kleopatra, ki jo spoznata Asterix in Obelix, v akcijskih grozljivkah, kot je Skrivnost bratov Grimm v režiji Terryja Gilliama, kot Marija Magdalena v Kristusovem pasijonu v režiji Mela Gibsona in seveda kot brutalno posiljena in nato maščevana Alex v Nepovratnem, ki ga je režiral Gaspar Noé.

Monica Bellucci v filmu Spectre.

Pri nas smo jo nazadnje videli v filmu Spectre, kjer je omrežila Jamesa Bonda in postala prva prava Bondova ženska. Na mlečni poti bo pokazal, ali bo prava ženska tudi za glavnega junaka, ni pa nobenega dvoma, da bo še dolgo prava ženska za kakovostne evropske filme.

Prvič objavljeno v Vikendu julija 2017.

Napovednik za film Na mlečni poti:

Leave A Comment