matt damon v filmu bournova premoč (bourne supremacy)

Filmska ocena: Bournova premoč (The Bourne Supremacy), 2004

Bournova premoč je tisti film, ki je postavil temelje akcijskim filmom za naslednje desetletje.

Ocena: 5

Z Bournovo premočjo Matt Damon ponovno dokazuje, da se odlikuje tudi kot akcijski igralec in pravzaprav je treba poudariti, da bi to skorajda moral počenjati bolj pogosto. Ne toliko zaradi tega, ker bi se v akcijskih vlogah odrezal bolje kot v dramskih (ali komičnih), temveč predvsem zaradi dejstva, da v akcijskih filmih preprosto ne vidimo dovolj dobrih igralcev. A to je druga zgodba, vrnimo se k Jasonu Bournu.

Podobno kot Kdo je Bourne?, se tudi Premoč prične z zamegljenim kolažem posnetkov nasilja in strelov, to pot Bournovih nočnih mor, ki jih pomiri njegova ljubljena Marie (Franka Potente). A že v naslednjih minutah Bourne ugotovi, da v od sveta pozabljeni indijski vasici onadva nista pozabljena, saj opazi nenavadnega tujca za katerega takoj in pravilno domneva, da je poklicni morilec. Čeprav na domačem terenu, Bourne nima premoči. S tem pa se prične njegovo iskanje odgovorov in odgovornosti. Cia medtem ugotavlja, da naj bi Bourne postal plačan terorist, a jih on hitro prehiti za korak ali dva. In v lovu na tujem terenu hitro izkaže znatno premoč nad tarčo. Bournova posebnost je v tem, da ne posega po visokotehnoloških igračkah ali domala nadnaravnih sposobnostih, temveč uporablja realistične predmete iz vsakdanjega življenja, denimo mobilne telefone in zemljevide. Tudi zaplet in razplet sta dodelana in verjetna ter prikazujeta prednost hitre in okretne inteligence pred okorno visokotehnološko inštitucijo.

Zgodba je tekoča in napeta, čeprav bi morda lahko bile sekvence avtomobilskih preganjanj nekoliko krajše. Predvsem slednje so posnete in zmontirane dokaj konfuzno, z mnogimi hitrimi rezi in menjavami perspektive, ki le redko pokaže celoten plan, a zaradi tega izpadejo še bolj napeto in kaotično, kar beg pred policijo po ulicah Berlina zagotovo je.

Bournova premoč je klasičen vohunski film v sodobni preobleki, ki kaže, da vohunski boj ne poteka več med nekimi velesilami, temveč za vsakega posameznika. In denar.

Prvič objavljeno v Večeru leta 2004.

Napovednik filma Bournova premoč (The Bourne Supremacy)

Leave A Comment