ryan gosling in replikantke v filmu iztrebljevalec 2049 blade runner

Iztrebljevalec 2049: Temačno prihodnost še vedno krojijo moški

Film Iztrebljevalec režiserja Ridleya Scotta iz leta 1982 velja za enega najboljših ZF filmov, ki navdušuje tako z vizualno podobo kot tudi s temami, ki se jih loteva. A ne glede na to, ali je bilo nadaljevanje potrebno, ali ne, lahko zagotovimo, da je nov režiser Denis Villeneuve s filmom Iztrebljevalec 2049 upravičil zaupanje.

Zgodovina se ponavlja

Leta 1982 je bilo povsem drugače, Scottov film je ob prihodu v kino namreč navdušil le redke. Čeprav je režiser v glavno vlogo iztrebljevalca, ki lovi pobegle replikante, postavil takrat že priljubljenega Harrisona Forda, je film flopnil. Kritiki so ga razcefrali, gledalci pa se niti niso potrudili z odhodom od doma. Očitno gledalcev v temačen, klavstrofobičen, razslojen svet, ni mogel privabiti niti Han Solo.

Iztrebljevalec 2049 je po drugi strani naletel na val vzhičenih kritik, a je prav tako v kino privabil (pre)malo gledalcev glede na visok proračun. V glavni vlogi je eden večjih hollywoodskih zvezdnikov, Ryan Gosling, in svoje delo je dobro opravil, vendar tudi tokrat zvezdniški status ni pomagal. Variety poroča, da je bila med otvoritvenim vikendom polovica gledalcev moških nad 25 let, medtem ko večino splošne kino publike predstavljajo mlajši. Prav tako film ni pritegnil žensk. Na slabši obisk so deloma vplivali dolžina, temačna zgodba, ki je do premiere v veliki meri bila skrivnost, morda pa se je studio tudi preveč zanašal na kultni status izvirnika, saj je pritegnil predvsem (ali zgolj) demografijo, ki ga najbolj čisla.

ryan gosling v filmu iztrebljevalec 2049 (blade runner 2049)

Ženske prihodnosti

V Scottovem Iztrebljevalcu so edine ženske replikantke, a njihovega položaja in odnosa do njih film ne razišče. V 2049 ženskih likov ne manjka, a zgodbo filma ponovno pišejo moški: iztrebljevalec K (Gosling), originalni iztrebljevalec Deckard (Ford) in ustvarjalec novih replikantov Wallace (Jared Leto).

K ima ob sebi sicer tri ženske, ki pomembno vplivajo na razvoj dogodkov. Holografska umetna inteligenca Joi, ki jo je K kupil kot nadomestek punce, izpolnjuje njegove želje in fantazije, a hkrati pokaže obilo optimizma, sočutja in samorefleksije. Njegova nadrejena policijska poročnica Joshi je človek, a je vdana v usodo in pripravljena storiti vse, da ohrani obstoječi red, medtem ko se replikantka Marriette, dobrosrčna prodajalka ljubezni, pojavi kadar K potrebuje pomoč. Kljub plitkejšemu razvoju likov, igralke s subtilno igro ustvarijo zapomljive stranske vloge, pa vseeno tvorijo le delček v moški zgodbi. Tudi mogočnega Wallaca obkrožata dve ženski. Dr. Anna Stelline, ki zaprta v svoj svet ustvarja spomine za njegove replikante, in umetna Luv, njegova deklica za vse.

sylvia hoeks kot luv v filmu iztrebljevalec 2049 (blade runner 2049)

Tako kot v izvirniku tudi v nadaljevanju ni komentarja na položaj žensk, hkrati pa se te ženske ne morejo primerjati z dobro razvitimi junakinjami prejšnjih Villeneuvovih filmov. Še slabše kot ženske pa jo v tej prihodnosti odnesejo pripadniki drugih ras, ker jih skorajda ni.

Izvirnik, nadaljevanje, dober film?

Iztrebljevalec 2049 je dober film, vizualno presunljiv, z odlično igro in je nedvomno nadaljevanje vredno izvirnika. Če klasike iz 1982 niste videli, si vseeno oglejte najnovejšega Iztrebljevalca, saj ima samostoječo zgodbo in način vpeljave v futuristični svet, ki ne zahteva kakršnega koli predznanja. Pravzaprav obstajajo tudi trije kratki filmi o ključnih dogodkih med obema celovečercema, a je prav vseeno, če si jih ogledate pred novim filmom ali po njem. Zgodba 2049 spremlja replikanta K (Gosling), kako skozi preiskavo razkrije skrivnost, ki bi lahko porušila ključna razmerja sveta. Nestrpnega in natrpanega, razslojenega in navidezno brezčutnega sveta, kjer nenehno dežuje in kjer je edino drevo v sceni že zdavnaj mrtvo.

 

 

Veliko je govora o kultnem statusu, ki ga ima izvirnik, o vsebinskem razočaranju nad nadaljevanjem, a naj vas to nikar na odvrne. Iztrebljevalec 2049 morda res ne bo dosegel statusa izvirnika, a zagotovo ne bo pozabljen. Dobili smo namreč še en odličen film režiserja Denisa Villeneuva in čeprav morda zaostaja za njegovim trilerjem Sicario ali lanskim ZF presežkom Prihod, je vseeno krepko nad ravnjo žanra. Prav tako naj vas ne odvrne dolžina. 163 minut je res veliko, a če se boste prepustili svetu na platnu, glasbi in odlični kameri, potem se boste potopili v enega od vizualnih presežkov tega leta. In v primerjavi z množico spektaklov, vas na koncu ne čaka pol ure dolgočasnega boja, temveč razplet krasnega popotovanja.

Iztrebljevalec Ridleya Scotta je bil na sporedu v soboto 7. oktobra na Kanalu A. S storitvijo ogled nazaj si film lahko ogledate še 7 dni po predvajanju na TV, sicer pa ga kot klasiko lahko občasno ujamete tudi na drugih kanalih.

Iztrebljevalec in vplivi

Iztrebljevalec predstavlja prelomno točko v razvoju filma v zadnjega pol stoletja. Ta video predstavi nekatere od inspiracij iz katerih je črpal režiser Ridley Scott in filme, ki jih je njegova vizija navdihnila.

 

Leave A Comment