Magična desetka žanrskega filma v Sloveniji

Poleg televizijskega sporeda si slovenski gledalci žanrske filme lahko ogledajo iz naslonjača tudi prek katere od petih naročniških videotek. Na harb.si sva pregledala njihove videoteke in izračunala odstotke, ki jih predstavljajo žanrski film. Ta številka je pri večini med 5 in 10 odstotki in je vsekakor nižja od zastopanosti oboževalcev žanrskih filmov med filmofili. Tukaj predstavljamo nekaj rezultatov raziskave.

Kaj je žanr?

Za potrebe raziskave smo vzeli zelo ozko definicijo žanrskega filma: zgolj znanstveno fantastiko in grozljivke, brez otroških filmov, ki sicer pogosto vključujejo fantastične elemente. Razlog za to je lažja preglednost in bolj jasen fokus. Pregledali smo ponudbo naročniških videotek (angl. subscription video on demand – SVoD), ki so na voljo v Sloveniji: Voyo, HBO Go, Pickbox, Netflix in MUBI. Vse videoteke omogočajo ogled na računalnikih in pametnih napravah, vendar pa imajo le prve tri (Voyo, HBO Go in Pickbox) uporabniški vmesnik v slovenščini in vsebine s podnapisi, medtem ko sta MUBI in Netflix v celoti v angleščini z naborom podnapisov tudi v nekaterih drugih jezikih, a brez slovenščine.

Žanrski film kot del skupne ponudbe po videotekah v absolutnih številkah in odstotkih:

žanr bar chart magična desetka

Kot je razvidno iz zgornjih grafov, se velikosti ponudbe posameznih videotek razlikujejo, ker pa vse nenehno dodajajo nove vsebine in odstranjujejo starejše, se je treba zavedati, da zgornji odstotki niso absolutni. Sledi pregled posameznih videotek.

žanr bar chart odstotki

Pregled po videotekah

Voyo

voyo pie

Naročniška videoteka v lasti iste družbe kot najbolj gledan televizijski kanal POP TV ponuja veliko domače produkcije, ki je večinoma tudi med najbolj gledanimi vsebinami. Imajo široko ponudbo filmov najrazličnejših žanrov in kakovosti, pri čemer grozljivke in znanstvena fantastika predstavljajo le 5,86 odstotka. Kakovost vsebin je raznolika in obsega tako kritiško visoko ocenjene vsebine (Naslednji ste vi!, Koča v gozdu, Terminator) kot tudi spodnji del B-produkcije (serija filmov o uničujočih potresih 10.x). Voyo je tudi edina naročniška videoteka s slovenskimi žanrskimi izdelki, saj imajo na primer vse filme Tomaža Gorkiča (Idila).

HBO Go

hbo go pie

Videoteka, ki je na voljo naročnikom programskega paketa HBO pri Telekomu Slovenije in Telemachu, ponuja kar 670 filmov, pri čemer je močno zastopana tudi evropska produkcija. To se žal ne pozna pri žanrskih filmih, ki so skoraj izključno ameriškega porekla. Nabor je v veliki meri sodoben in prepoznaven, tako da vključuje filme iz nedavnega kino sporeda (Piksli, Terminator: Genysis, Kakor zgoraj, tako spodaj) in tudi filmskih festivalov (Antivirus, Cesta mrtvih, Ogledalo duše). Občasno se v naboru znajdejo tudi klasike, vendar večina ponudbe nosi novejšo letnico.

Pickbox

pickbox pie

Pickbox je nekoliko manjša videoteka, ki stavi predvsem na televizijske serije. Pri filmski ponudbi po številu zaostaja za »velikani«, a ima večji delež kakovostne produkcije, predvsem Disneyeve. Žal to ne vključuje Marvelovega kataloga, tako da je ponudba žanrskih filmov nekoliko bolj skopa in starejša. Zato pa vključuje tudi klasike, kot sta Carrie in Invazija tatov teles iz sedemdesetih. Visok odstotek žanrskih filmov je posledica majhnega celotnega obsega, saj je vseh žanrskih filmov le 21.

Netflix

netflix pie

Najbolj slavna naročniška videoteka na svetu je v Sloveniji vodilni ponudnik po količini filmov, vendar je treba še enkrat poudariti, da te niso na voljo s slovenskimi podnapisi. Mnogi izpostavljajo, da je celoten nabor 847 filmov na 21 odstotkov ponudbe, ki je za isto ceno na voljo naročnikom v ZDA, vendar te številke rastejo, saj smo tako v zadnjega pol leta pridobili 4 odstotke in prek 200 filmov. Odstotek žanrskih filmov je najvišji, nabor filmov pa izjemno raznolik, vendar večinoma kritiško visoko ocenjen (2001: Odiseja v vesolju, Svetlikanje) in gledan (Gravitacija, Vitez teme, Matrica), vmes pa najdemo tudi cel kup filmov, ki so tako slabi, da so že dobri (Elektra, Daredevil).

MUBI

MUBI je t.i. specializirana videoteka, ki se osredotoča na umetniško produkcijo iz vsega sveta. Njihova posebnost je, da imajo na voljo le 30 filmov, vendar vsak dan dodajo novega (in odstranijo najstarejšega po vrstnem redu). Posledično nabor žanrskih filmov izjemno niha, na dan, ki smo si ga vzeli za primer, pa je bil tak film samo en. No, vpogled v njihovo celotno bazo pokaže izjemno širok razpon filmov, vključno s klasikami in novejšimi festivalskimi naslovi.

Grossmannova okrogla miza

Grossmann okrogla miza magična desetka

Jure Martičič, Tina Kadunc, Igor Harb, Bojana Bregar, Damjan Vinter

Na 12. festivalu fantastičnega filma in vina Grossmann smo pripravili okroglo mizo na to temo. Vodil sem jo Igor Harb, moji sogovorniki so bili Damijan Vinter, vodja filmskega programa Proplus (POP TV, Kanal A in POP Kino), Tina Kadunc, vodja odnosov z javnostmi Karantanija Cinemas, Jure Martičič programski vodja, Mestni kino Domžale, Bojana Bregar filmska kritičarka in podkasterka, Filmflow.

Članek o okrogli mizi in njen posnetek sta na voljo na Delo.si.

Leave A Comment