Ob filmu Razcepljen: Psihopati, morilci in politiki

Razcepljen je film o psihopatu s 24 različnimi osebnostmi, ki ugrabi tri dekleta, ta pa se morajo naučiti, kateri zaupati, da jih lahko reši, in pred katero se je treba skriti. James McAvoy je bil za glavno vlogo deležen samih pohval, kakor tudi (po dolgem času spet) režiser in scenarist M. Night Shyamalan. Mi pa smo si ogledati, kdo so najboljši filmski psihopati, ki jih gledalci tako radi sovražimo.

5. Mickey in Mallory Knox (Woody Harrelson in Juliette Lewis): Rojena morilca

Caril Fugate in Charles Starkweather sta grozljiv navdih večine filmov o psihopatskih zaljubljencih, okrog katerih vsi umirajo. Najbolj slaven je najbrž film Surova balada Terrenca Malicka, a najbolj v spominu ostaneta Mickey in Mallory iz Rojenih morilcev, zatripani odisejadi Oliverja Stona po scenariju Quentina Tarantina.

Juliette Lewis in Woody Harrelson v filmu Rojena morilca.

4. Eleanor Shaw Iselin (Angela Lansbury): Mandžurski kandidat (1962)

Splošno prepričanje velja, da je večina politikov psihopatov in za Eleanor Shaw Iselin lahko to potrdimo. Manipulatorska dvojna agentka napelje moža v ustvarjanje političnega razkola z navajanjem izmišljotin, ob tem pa dovoli, da sinu operejo možgane, saj tako postane orožje za uničenje in prevzem države. Niti Meryl Streep v predelavi ni prišla blizu groze, ki jo je izžarevala Angela Lansbury v izvirniku iz leta 1962.

Angela Lansbury v filmu Mandžurski kandidat.

3. Hans Landa (Christopher Walz): Neslavne barabe

Tudi Landa je politik. Brezkompromisno se zaveda, kdaj ima moč, koliko moči ima in kako jo izkoristiti, da nadvlada druge. Sploh, ko je treba izdati vse, v kar naj bi verjel.

Christoph Waltz v filmu Neslavne barabe.

2. Patrick Bateman (Christian Bale): Ameriški psiho

Naslov filma odlično opiše glavnega junaka, vase zagledanega finančnika. Film, kot kontroverzna knjiga Breta Eastona Ellisa na kateri temelji, pusti odprto vprašanje, kaj od prikazanega se dogaja v Batemanovi glavi, a ne glede na to gledalcu/bralcu v glavi ostanejo podobe, ki jih nikoli ni želel.

Christian Bale v filmu Ameriški psiho,

1. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins): Ko jagenjčki obmolknejo

Zmagovalec je lahko samo en, Hannibal Lecter, forenzični psihiater in psihopatski kanibal. Čeprav v filmu ni glavni negativec, temveč svetovalec, ki iz strogo varovanega zapora pomaga glavni junakinji ujeti serijskega morilca. A to naredi po svojih metodah in brez altruizma.

Anthony Hopkins v filmu Ko jagenjčki obmolknejo.

Posebna omemba
Travis Bickle (Robert DeNiro): Taksist

Glavni junak Taksista je protagonist zgodbe, junak s katerim bi morali držati, a ves čas čutimo njegovo ostro ranjeno psiho, ki nas navdaja z večjim nelagodjem in grozo kot kriminalna združba, s katero se odloči obračunati. In kar je še bolj grozljivo, Travis je matrica za samooklicane moralno nezmotljive filmske junake, ki so polnili kina in VHS kasete osemdesetih in devetdesetih, v novem tisočletju pa so si nadeli superjunaške maske.

Prvič objavljeno v Vikendu januarja 2017.

Leave A Comment