Scena iz filma košarkar naj bo.

Filmska ocena: Košarkar naj bo

Košarkar naj bo je dosegel ciljno publiko.

Režija: Boris Petkovič. Igrajo: Klemen Kostrevc, Matija Brodnik, Gaja Filač, Marko Miladinovič, Lado Bizovičar, Gojmir Lešnjak Gojc.

Ocena: 3. Mladinska komedija. 88 minut.

Podatki o kino obisku za prejšnji vikend kažejo, da imamo spet mladinski film, ki je dosegel ciljno publiko in jo navdušil. Vse, kar bomo o njem rekli stari prdci, je nepomembno, saj polne dvorane in nagrada občinstva na Festivalu slovenskega filma kažejo, da ga je mladež že vzela za svojega. To je predvsem posledica privlačnih likov – ki jih je zgradil Primož Suhodolčan že v istoimenski knjižni uspešnici – karikiranih vsakdanjih situacij, v katerih se ti znajdejo in lahkotnega humorja.

Glavni junak Ranta je zelo visok fant, ki se odloči pridružiti košarkarski ekipi, da bi naredil vtis na dekle. Pri tem mu pomaga z vsemi žavbami namazan prijatelj Smodlak, pa tudi učitelji so povečini prijazni in ga podpirajo. Zgodba sestoji iz manjših preprek, ki jih visoki fant z nekaj truda redno premaguje. Resda bi manko osrednjega konflikta v resni drami bil hud minus, a se tukaj solidno obnese, čeprav nekaj dodatne dinamike ne bi škodilo. Tempo je občasno neenakomeren in scene ne dajejo zmeraj občutka, da so zaključene, pri čemer so izjema atraktivni posnetki košarkarskih tekem. Režiserjev prejšnji film, Utrip ljubezni, je sicer bil bolj izpiljen, a mu ni uspelo navezati takšne povezave s publiko, najbrž zaradi nekoliko starejše ciljne skupine. A to ne pomeni, da so osnovnošolci manj zahtevni gledalci, vendar kot kaže, bolj cenijo pristen prikaz svoje družbe kot pa tehnično dovršenost filma.

Prvič objavljeno v Vikendu septembra 2017.

Kratka video ocena filma Košarkar naj bo

Leave A Comment