Scena iz filma Za dežjem posije sonce.

Filmska ocena: Za dežjem posije sonce (Silver Linings Playbook), 2012

Za dežjem posije sonce in za dramo pride romanca.
Režija: David O. Russell. Igrajo: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Jacki Weaver, Chris Tucker, Julia Stiles.
Ocena: 4
Film je z oskarjem za glavno žensko vlogo okronal presenetljivo število nominacij, vključno z vsemi osrednjimi kategorijami. Čeprav ni težko, niti zgrešeno kritizirati nenavadnega navdušenja članov akademije nad njim, je filmu vseeno treba priznati brezhibno izvedbo, nadpovprečno kakovost igre in predvsem visok faktor presenečenja v privlačni zgodbi.
Tukaj ne gre za popoln preobrat tipa Šesti čut, temveč bolj za spreobračanje gledalčevih pričakovanj glede filma po ogledu prve tretjine. Film je v osnovi romanca, pri čemer oba glavna junaka trpita za posledicami duševnih bolezni oziroma motenj. Režiser in scenarist David O. Russell zgodbo uspešno zapelje tako v dramske kot tudi komične situacije, pri čemer pa se povsem izogne žaljivosti ali eksploataciji teme duševnega zdravja, kakor tudi pridigarskemu pristopu. Bradley Cooper uspe najboljša vloga kariere, medtem ko je preostala zasedba zelo dobra, a so tako Jennifer Lawrence kot tudi Robert De Niro in Jackie Weaver že pokazali boljšo igro (so pa bili tudi že bistveno slabši, predvsem De Niro v zadnjem desetletju).

Napovednik filma Za dežjem posije sonce

Prvič objavljeno v Vikendu jeseni 2012.
Leave A Comment