Filmska ocena: Batman proti Supermanu: Zora pravice (Batman v Superman: Dawn of Justice), 2016

Vitez teme navduši, cel film zdolgočasi.

Režija: Zack Snyder. Igrajo: Ben Affleck, Henry Cavill, Jesse Eisenberg, Amy Adams, Gal Gadot.

Ocena: 3.

Če ste oboževalec stripovskih filmov, predvsem Batmana, potem tega filma najbrž ne boste zamudili, a pred ogledom le znižajte pričakovanja. Ne skrbite, gothamski netopir je v Affleckovih nenadoma nadčloveško mišičastih rokah na varnem, nekdanji Daredevil se je odkupil in postregel z enako ali celo bolj zanimivim in prepričljivim Batmanom kot Christian Bale (trilogija Vitez teme) ali Michael Keaton (Batman, 1989). Žal je dobil priložnost za to v ne najboljšem filmu.

Režiser Zack Snyder sicer zna začeti film, tako je prvih 20 minut napetih in navdušujočih, a naslednji dobri 2 uri ne držita tempa. Film veliko časa nameni političnim debatam, s katerimi skušajo scenarista in režiser fantastično zgodbo navezati na realnost prek mestoma grobe, a večinoma nesmiselne simbolike, kar pripelje do množice nelogičnosti v zgodbi. Pri čemer ni hujšega od naslovnega spopada, ki je sicer spektakularen, a na povsem trhlih nogah, saj je težko reči, kaj je bolj neumno: neosnovan povod ali na imenoslovju utemeljena razrešitev konflikta.

Ko pa se film uspe rešiti tega bremena, je zadnji del, skupen spopad naslovnih junakov in energične Čudežne ženske (svetle točke filma) proti močnejšemu nasprotniku vsekakor vreden ogleda in kljub precej poceni triku s koncem zgradi pričakovanje prihodnjih filmov. Temu so namenjene tudi sanjske/preroške/časovno popotniške sekvence in dobesedni mini napovedniki, ki pa so videti prisiljeno stlačeni v zgodbo, brez resnih navezav na dogajanje v filmu. Filmska univerza stripovske hiše DC je tako že v drugem filmu prišla do istih napak kot Marvel v enajstem.

Napovednik filma Batman proti Supermanu: Zora pravice

Prvič objavljeno v Vikendu marca 2016.

Leave A Comment