Šnelkurz: 73. beneški filmski festival

Članek je zastavljen kot kratek uvod v 73. beneški filmski festival, ki poteka med 31. avgustom in 10. septembrom 2016 v Benetkah. Po zaključku festivala bom dodal zmagovalce, ko bodo filmi pri nas, morda še recenzije.

Glavni filmi

Festival je otvoril ameriški muzikal La La Land režiserja Damiana Chazella (Ritem norosti), ki je požel ogromno pohval, med drugim tudi od Toma Hanksa. Ta je o njem začel govoriti kar med Q&A za svoj film Čudež na reki Hudson. Slednji je imel tam slavnostno premiero, vendar se ne poteguje za leve, je pa že v naših kinih. O La La Land je treba še vedeti, da sta v glavnih vlogah Emma Stone in Ryan Gosling.

Drugi favorit z izjemnimi kritikami je Jackie, biografija nekdanje prve dame Jackie Kennedy Onassis, ki jo v filmu upodobi Natalie Portman. Film je režiral Pablo Larrain.

jackie natalie portman

Najbrž največji potencial za zaslužek med kritiško čislanimi filmi ima ZF drama Arrival z Amy Adams v glavni vlogi. Film je režiral Denis Villeneuve, ki je lani navdušil s Sicario, naslednje leto pa bo najbrž še bolj z nadaljevanjem Iztrebljevalca.

Drugi sloviti režiserji, ki so predstavili nove filme: Tom Ford, François Ozon, Andrei Konchalovsky, Emir Kustorica, Terrence Malick in Lav Diaz. Slednji bi si morda zaradi imena zaslužil glavno nagrado 🙂 Filma Wima Wendersa in Dereka Cianfranca sta pogorela, slednji kljub najbolj vročemu hollywoodskemu paru v glavnih vlogah: Alicii Vikander in Michaelu Fassbenderju.

arrival prihod

Izven konkurence

Med filmi, ki se ne potegujejo za nagrade, so poleg prej omenjenega Čudeža na reki Hudson imeli bolj veličastne premiere tudi, hm, Sedem veličastnih, ki prihaja v naša kina čez par tednov, in Hacksaw Ridge, režijska vrnitev Mela Gibsona. Film o pacifističnem vojnem heroju je požel salve aplavza in omogočil Gibsonu, da zapusti črno listo na kateri se je znašel po svojih pijanskih rasističnih izpadih.

Beneški filmski festival pa je v skladu z razvojem vizualnih umetnosti letos tudi prekršil v imenu zapisano poslanstvo. Premiero na Lidu je imela tudi prihajajoča miniserija Mladi papež z Judom Lawjem in Diane Keaton v glavnih vlogah ter oskarjevcem Paolom Sorentinom za kamero. Serija bo oktobra na mreži Sky, nekoliko kasneje v ZDA na HBO-ju, pri nas pa zaenkrat še ni napovedana. Najbrž bo prav tako na HBO. Serija je pričakovano požela izjemne kritike, a jih je skorajda zasenčila epizoda z napol golimi manekenkami na predstavitvi. Vse o tem lahko preberete v katerem koli tabloidu v prvi polovici septembra.

mladi papež young pope

Glavna žirija

Letošnja žirija je eklektična in zatorej najbrž nepredvidljiva. Vodi jo režiser Sam Mendes (Skyfall, Lepota po ameriško), ob njem pa so med drugim multi-talentirana Laurie Anderson (lanski film Pasje srce, plošča Homeland), igralki Gemma Arterton (Gemma Bovery, Byzantium) in Nina Hoss (Barbara, Phoenix) in režiser dokumentarcev Joshua Oppenheimer (Teater ubijanja, Pogled tišine).

To je zaenkrat vse, članek bom posodobil v ponedeljek, ko bodo znani nagrajenci.

Leave A Comment