Matt Damon v filmu Bournov ultimat.

Filmska ocena: Bournov ultimat (The Bourne Ultimatum), 2007

Bournov ultimat je popoln zaključek ene najboljših vohunskih trilogij.

Režija: Paul Greengrass. Igrajo: Matt Damon, Joan Allen, David Strathairn, Julia Stiles, idr.

Ocena: 5

Vohunski trilerji imajo dolgo zgodovino v romanih in na filmu, z Bournovim ultimatom pa je ta žanr dosegel enega svojih vrhuncev. Tretje nadaljevanje zgodbe o atentatorju Cie, ki ga francoski ribiči odkrijejo ranjenega in amnezičnega v nevihtnem morju, sicer nima več konkretne povezave z romani Roberta Ludluma, ki so mu bili za vzor. Že v Kdo je Bourne? so si filmarji izposodili le nekaj iztočnic iz knjige, kar je bila dobra odločitev, saj knjige niso posebej dobre. Tako so se filmi uspeli otresti navezav na hladno vojno in Jason Bourne je postal prototip vohuna novega tisočletja. Kot lahko opazi pozoren gledalec Bournove premoči, se Bournov ultimat začne nekoliko pred koncem prejšnjega dela. Ta nenavaden detajl je razložen nekje na polovici filma in je krasna navezava na prejšnja dva filma.

Še bolj neverjetno in pohvalno je, da film povsem deluje tudi sam po sebi. Preteklo zgodbo, vsaj najbolj ključne dele, izvemo povsem nevsiljivo tekom filma, čeprav se kot gledalec težko ukvarjamo s tem kaj se je zgodilo, saj film celih 111 minut ne spusti tempa. Pri tem sta režiser Paul Greengrass in direktor fotografije Oliver Wood s posnetki akcijskih prizorov ponovno premaknila standarde. V osnovi sta uporabila dokaj preprosto metodo tresenja kamere, ki je sicer praviloma v domeni režiserjev teve serij, saj lahko zakrije odsotnost proračuna in svetovalca za borilne veščine, vendar v tem filmu doda k paničnem in z adrenalinom nabitem občutku spopada. Dodatno avtentičnost filmu doda snemanje na  lokacijah (v Moskvi, Londonu, Madridu, Maroku in New Yorku), česar so se držali že avtorji prvih dveh delov Bourna in seveda uporaba dejanske tehnologije na realistične načine, kar je v tovrstnih filmih pogosta rešitev lukenj v scenariju.

Matt Damon (Dobri Will Hunting) je zdaj zares dorasel vlogi, tako igralsko kot tudi fizično, odlično pa se odrežeta tudi Joan Allen, ponovno v vlogi »pravične« vodje CIE Pamele Landy, in David Strathairn v vlogi namestnika direktorja Cie. Na trenutke je nekoliko moteča edino igra Julie Stiles, vendar pa tudi to ne more zmotiti siceršnje popolnosti filma.

Prvič objavljeno v Večeru.

Napovednik filma Bournov Ultimat (The Bourne Ultimatum)

Leave A Comment